nl en

veelgestelde vragen

... over buikdanslessen

Waarom zou ik buikdanslessen volgen?

Buikdansen is FANTASTISCH, het is tegelijk inspanning én ontspanning: goed voor lichaam en geest!

Buikdansen is goed voor het lichaam

Buikdansen is een uitstekende manier van lichaamsbeweging. Bij buikdansen leer je het lichaam beter kennen en beheersen. Zo werk je aan een betere lichaamshouding, een goede conditie en coördinatie en een goede ademhaling.
Bij buikdansen beweegt het hele lichaam, zonder dat je dit als een lastige ‘workout’ ervaart. Integendeel! Door te buikdansen wordt je lichaam op een prettige manier krachtig en lenig. Buikdansen vergt veel energie, maar geeft er nog veel meer terug!

Buikdansen is goed voor de geest

Van buikdansen word je blij! De positieve energie die tijdens het dansen vrijkomt zorgt ervoor dat je ‘zorgen en stress’ vergeet. De dansvreugde neem je zó mee naar huis.
Buikdansen is ook een ‘sociale’ dansvorm. Samen dansen in het gezelschap van andere vrouwen is gezellig en inspirerend. Iedereen kan plezier vinden in buikdansen, ongeacht leeftijd of vormen. Daardoor bevordert buikdansen een positief zelfbeeld en is het een echte ‘boost’ voor je zelfvertrouwen. In de Oriëntaalse dans ontdekken vrouwen bepaalde gevoelens die in de hedendaagse gestresseerde maatschappij te veel verdrongen worden : vrouwelijkheid, sensualiteit en levensenergie, het is een bron van vreugde, kracht en inspiratie.

 

Waarom volgen anderen buikdanslessen?

Sommige leerlingen volgen buikdanslessen om wat cultuur op te snuiven, ze worden geïnspireerd door een reis of door de muziek. Anderen willen hun danstechnieken verfijnen of streven naar een betere controle over hun lichaam. Nog anderen doen het puur voor de ontspanning, voor de gezellige sfeer of voor de gezonde lichaamsbeweging.

 

Is buikdansen moeilijk?

Niemand beweert dat buikdansen gemakkelijk is. Door de professionele begeleiding van Aïcha kan elke gemotiveerde vrouw echter relatief gemakkelijk de bewegingen aanleren. Het gaat om natuurlijke lichaamsbewegingen die stap voor stap worden opgebouwd. Vooral het onder de knie krijgen van de ‘isolatie-techniek’ gaat niet van vandaag op morgen. Hierbij worden de verschillende lichaamsdelen los van elkaar bewogen. Dit vergt niet alleen controle over je spieren, maar ook je hersenen moeten hieraan wennen. Men mag niet verwachten dat dit van meet af aan perfect lukt: gun jezelf wat tijd om hieraan te wennen. Plots komt de ‘buikdansklik’ vanzelf. Eénmaal geklikt, laat hij je niet meer los!

 

Hoe zit een buikdansles in elkaar?

Elke les begint met uit een uitgebreide opwarming.
Daarna volgen danstechniek, isolatie- en coördinatie-oefeningen en sierlijke danscombinaties op typische muziek.
De les eindigt met een relaxerende cooldown.

Aïcha’s creatieve lesmethode staat garant voor een ontspannen en leuke sfeer in de lessen. Door haar duidelijke stap-voor-stap aanpak maken leerlingen snel vorderingen en kunnen ze gemakkelijk hun dansgrenzen verruimen.

 

Zal ik mij niet belachelijk maken?

In het begin is het wat wennen aan de nieuwe bewegingen. Daardoor zijn sommige vrouwen bang om zich belachelijk te maken. Deze angst om zich belachelijk te maken heeft echter het omgekeerde effect van wat we willen bereiken: zelfzekere vrouwen die genieten van de beweeglijkheid, de elegantie en de kracht van hun lichaam. Daarom is een ontspannen sfeer in de lessen erg belangrijk zodat iedereen met een ‘happy’ gevoel de les verlaat.

 

Wat is de doelgroep van de buikdanslessen?

De buikdanslessen zijn gericht naar meisjes en vrouwen vanaf 14 jaar. Veel vrouwen vragen zich onzeker af of ze wel in de groep zullen passen, maar éénmaal ze deelgenomen hebben aan de lessen smelt de onzekerheid weg als sneeuw voor de zon. Het unieke aan buikdansen is dat het alle vrouwen aanspreekt: iedereen kan de vreugde van de Oriëntaalse dans beleven. De enige voorwaarden zijn ritmegevoel en plezier beleven aan de ontdekking van een nieuwe cultuurdans. 

 

Zijn toeschouwers toegelaten in de lessen?

Neen. Het is belangrijk dat de leerlingen zich op hun gemak voelen. Daarom worden toeschouwers nooit toegelaten in de lessen. Zo voelt niemand zich geremd, kan men vrij experimenteren met de nieuwe bewegingen en kan men zich laten meeslepen door de muziek.
 

 

Welke kledij draag ik op een buikdansles?

Gemakkelijk zittende kledij. Liefst een lange wijde rok (of legging) en een topje. De buik hoeft niet bloot. We dansen op blote voeten of op dansschoentjes. 

 

Heb ik een goede conditie nodig om te kunnen buikdansen?

Een goede conditie is handig meegenomen, maar bij aanvang van de lessen is het geen ‘must’. Buikdansen is een intensieve, maar tegelijk zachte vorm van lichaamsbeweging waarbij men zelf bepaalt hoeveel energie men in de dans steekt. Iedereen werkt dus volgens zijn eigen tempo en mogelijkheden.
 

Is buikdansen een veilige vorm van bewegen?

Buikdansbewegingen zijn gebaseerd op natuurlijke bewegingen. Oriëntaalse dans is dan ook een relatief veilige vorm van beweging, op voorwaarde dat men voldoende aandacht besteed aan een uitgebreide opwarming en een goede lichaamshouding. Iedere danseres moet voor zichzelf bepalen welke doelstellingen ze kan en wil bereiken. Je mag het lichaam nooit forceren en enkel op je eigen tempo werken. Je bent altijd vrij om bepaalde bewegingen niet te doen. In een goede buikdansles is competitiviteit uit den boze: je hoeft niet beter te zijn dan een ander, word beter dan jezelf!

 

Vanaf en tot welke leeftijd kan ik buikdansen?

Buikdansen kan op elke leeftijd. De gewone lessenreeksen van Aïcha staan open voor meisjes vanaf 14 jaar, er is geen maximum leeftijd.